ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 1 January, 2011 - AΠΟ ΤΗΝ Xenia
Μελομακάρονα με σοκολάτα
Η συνταγή της επιτυχίας!
Πέρσι έφτιαξα βασιλόπιτα. Φέτος είπα για πρώτη φορά να δοκιμάσω τις ικανότητές μου σε κάτι πιο δύσκολο. Καθώς είμαι φανατική αναγνώστρια του περιοδικού Olive – πάρ’ το και δεν θα χάσεις – είδα μια συνταγή που πολύ μου άρεσε. Δημιουργός της ο pastry chef Δημήτρης Χρονόπουλος (αν παρακολούθησες τον τελικό του Master Chef θα τον πήρε το μάτι σου). Ο κύβος ερρίφθη και την επόμενη μέρα η κουζίνα μου έμοιαζε με πεδίο μάχης! Το αποτέλεσμα; Είναι τα νοστιμότερα μελομακάρονα που έχω δοκιμάσει ποτέ! Αν δεν πιστεύεις εμένα, ρώτα όσους κέρασα και δεν μπόρεσε κανείς τους να φάει μόνο ένα! Εύγε κύριε Χρονόπουλε! Η συνταγή σου έκανε μια αρχάρια να μοιάζει επαγγελματίας! Σε παραδέχομαι! 😉
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
650γρ. αλεύρι μαλακό
130γρ. σιμιγδάλι ψιλό
10γρ. σόδα
3γρ. κανέλα τριμμένη
3γρ. γαρίφαλο τριμμένο
300ml χυμό πορτοκαλιού
300γρ. ηλιέλαιο
120γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150γρ. ξύσμα κουβερτούρας
100γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
Για το σιρόπι:
1200γρ. ζάχαρη
900ml νερό
350γρ. γλυκόζη
250γρ. μέλι
φλούδα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού, και το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά.
Όταν ζεσταθούν, ρίχνουμε τη ζάχαρη και όταν το σιρόπι πάρει βράση, το αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμα στη φωτιά.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το ξαφρίζουμε, αφαιρούμε την φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει.
Έπειτα ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα σοκολάτας, την καρυδόψιχα και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα ξεχωριστό σκεύος αναμιγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Ρίχνουμε σταδιακά το μίγμα αλευριού στο μίγμα υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
Τip: Δεν θέλει πολύ πλάσιμο γιατί θα σφίξει η ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι θα φουσκώσουν καθώς θα ψήνονται.
Τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί ή λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 13 – 15 λεπτά.
Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και, όσο είναι ακόμα καυτά, τα ρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι για περίπου μισό λεπτό.
Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν καλά.
Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να μελωθούν πολύ εσωτερικά, αλλά να κρατήσουν την εξωτερική τους κρούστα και να μην λιώσουν.
Τέλος, τα παρπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι ή λιώνουμε κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τα περιχύνουμε.
Βάλε δυνατά μουσική και ξεκίνα! Η επιτυχία άλλωστε έιναι εγγυημένη!
Καλή και δημιουργική χρονιά!
4 Σχόλια
ΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!
Άσε ένα σχόλιο
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ.
My Website
1 January, 2011
Permalink
Cascader:
Θεϊκή συνταγή για θεϊκά γλυκά μελομακάρονα! Μετά το pop δεν έχει stop!
My Website
3 January, 2011
Permalink
marizza:
Μα γιατί να τα τρώμε μόνο Χριστούγεννα; Φτιάξε βρε γειτόνισσα μια δόση ακόμα να μας γλυκάνεις κι άλλο και να συνοδεύσεις τον «άνοστο» καφέ μας!
My Website
3 January, 2011
Permalink
George:
Εγγυημένη επιτυχία! Μακράν τα καλύτερα μελομακάρονα που έχω φάει σου λέω!
Σαρώνουσι!
My Website
3 December, 2012
Permalink
σοκολατα:
Τα πιο τελεια μελο
μακαρονα!!!!!!!